Monday 11 December 2017

Naisena Zimbabwessa.

(Kuvat eivät liity postaukseen.)

Zimbabwekin on kovaa vauhtia länsimaalaistumassa, mutta monessa asiassa on vielä parantamisen varaa. Kuten esimerkiksi naisen asemassa. Sitä kyllä yritetään parantaa esim. lainsäädännön kautta, mutta asenteet muuttuvat hitaasti.

Avioliittoja on monenlaisia. On perinteisiä ja länsimaalaisia.

Basically there are two recognised registered marriages, the first one being the Chapter 5:11 marriage, which some people still refer to as Chapter 37. This type of marriage means that if a man enters into it or a woman, they are supposed to have one spouse. They are not supposed to get married to anyone else unless they divorce - so it’s one man one wife.

The second type of registered marriage is the Customary Marriages Act: Chapter 5:07 which used to be called Chapter 2:38, which some people still use. Under this type of marriage, a man can marry as many wives as he wants. So each wife will have their own marriage certificate, so in other words this marriage allows polygamy.

There is also a third type of customary marriage and it’s not registered and actually in terms of the law it’s called an Unregistered Customary Law Union - and this union comes into being when a man pays lobola for a woman and he can pay lobola for as many women as he wants. So we have this type of marital regime where we have customary law marriage existing side by side with general law marriage.
Omani on Chapter 5:11 eli vain yksi vaimo yksi mies. 













Elämä menee kuitenkin vielä aika lailla niin, että miehellä kyllä sallitaan useampiin tyttöystävä, mutta naisen paikka on kotona lapsien kanssa. On ns. smnall houses tyttöystäville, Ymmärtääkseni miehen pitäisi tällöin kuitenkin pystyä elättämään sekä ensimmäisen perheensä, että tämän small house-kuvion. Ja ymmärtääkseni tällöin naiset pitäisi esitellä toisilleen ja asian pitäisi olla julkista. MUTTA. Hyvin monesti se on vain salaista touhua nurkan takana. Niinkuin oman aviomieheni tapauksessa. Hän edelleen kieltää olevansa tämän naisen kanssa tekemisissä, mutta viestit kertovat ihan muuta ja yöt nukutaan pääsääntöisesti muualla.

Väkivaltaa ilmenee tämän takiakin varmasti paljon ja molempiin suuntiin. En yhtään ihmettele, että naisilla menee hermo, mutta vastaus ei silti pitäisi olla väkivalta. Vaikka on se pyörinyt omassa päässänikin. Olen kokenut sitä itseänikin kohtaan. 

Jos avioliitto on rekisteröity chapter 5:11, niin tyttöystävän voi haastaa oikeuteen, jos heidät saa kiinni seksin harrastamisesta. Mutta kuten omassa tapauksessani, en voi todistaa, että seksiä on oikeasti tapahtunut, vaikka viestitkin niin vihjailevat. Vaikeaa siis. 

Apua on saatavilla mm.MusasaMusasan facebook. Olen ollut siellä itsekin muutaman kerran ja olen ollut todella tyytyväinen apuun, jota sieltä olen saanut. He antavat ilmaiseksi lakiapua parisuhdeväkivaltaa kokeneille naisille ja muutenkin tukea. 

Monesti  varsinkin köyhät naiset tuntuvat ajattelevan, että väkivalta vain kuuluu kuvioon. Että se on se keino näyttää välittämistä. Pitäisi löytää lisää keinoja kertoa, että vain heillä itsellään on oikeus päättää heidän omasta vartalostaan ja mitä sille tapahtuu ja miten sitä kohdellaan. 

Tilanne ei siis ole ole vielä kovin tasa-arvoinen täällä, vaikka sitä kohti kyllä liikutaan. Avioliiton muotoja on monia, rekisteröintejä ei tehdä, naiset ottavat vastaan miehensä väkivallan, miehet pitävät tyttöystäviä, mutta hakkaavat vaimonsa jos löytävät hänellä olevan poikaystävän. Kuten omalla kohdallani, kaikki on pidettävä salassa. Sillä en aio vain elää kotona, kun mies on pois yli puolet kuukaudesta. En aio katsoa sitä ikuisuuksia, ensi vuonna on muutoksien vuosi, kun paperihommat ovat edenneet.

Tsemppiä kaikille naisille! Vartalonne on vain ja ainoastaan teidän hallinnassanne!

10 comments:

  1. Tosi hieno kuulla sinusta, olkoonkin että olin itsekin melkein vuoden pois kuvioista mutta silti.

    Aika hankalalta kuulostaa tuo parisuhdeasia siellä ja on näin suomalaisesta näkökulmasta hieman vaikea käsittää vaikka toisaalta sen käsittääkin, eli asia mitä mä en ymmärrä enkä koskaan ole ymmärtänyt on toinen nainen/toiset naiset ja väkivalta parisuhteessa. Senhän pitäisi olla täynnä rakkautta eikä pahoinpitelyä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No niin juuri! Mutta vaikeaksi on tehty tämä!

      Delete
  2. Tuo small house kuvio, niin senko takia se jemmaa sita naistaan siella teille tarkotetussa talossa? Voiskohan ne muuten jotenki karayttaa, kun kerran viettavat niin paljo aikaa yhessa ja viela niin, etta kaikki muutkin tietaa niiden yhdessaolosta?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ei se oo enää siellä ja nyt kieltää tietävänsä osoitteen. En tiiä miten saisin sen käräytettyä, mun pitäis varmaan maksaa jollekin, et kävis kuvaamassa rysän päältä niin sanotusti. Ja kuka kaveri siihen suostuis. Joku tuntemattomampi sitten.

      Delete
    2. Mutta siina on sitten se ongelma etta joku tuntematon voi vaatia kovia summia ja kun se rahatilanne on mika on nii meneeki sit vahan vaikeemmaks :/

      Delete
    3. Vitosella sain nyt hommattua yhden hoitamaan asiaa. Katsotaan....

      Delete
    4. Ai jaa! No nii! Toivottavasti tuottaa tulosta.

      Delete
  3. Piti viela kysya sellasta, etta eiko siella muuten voi nainen hakea avioeroa? Joutuuko siinakin asiassa olla miesten armoilla?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä mun tietääkseni nainenkin voi hakea avioeroa, (jos siis ylipäänsä on päätynyt virallisesti tai edes perinteisesti naimisiin), mutta monet eivät vain taloudellisesti pysty.

      Delete
  4. Tunnen olevani jälleen niin siunattu avioliittoani, kun tohtori osagiede toi takaisin mieheni, joka erotti minut kanssani hyviä 3 vuorokautta. Olen nimeltä Anneli Jäätteenmäki. Vaikka minulla on suu koko kehossani, ei riitä, että kiitämme tohtori Osagiedea hänen avusta elämässäni. Mieheni oli eronnut kanssani 3 kuukautta ja joutunut olemaan tuskissa ja tuskalla ilman häntä. Joten etsin apua kaikkialta, mutta mikään ei onnistunut, ennen kuin tarkoitin tohtori Osagiedea, jonka kanssa otin yhteyttä verkossa. Selitin tilannetta hänelle ja hän lupasi, että aviomieheni tulee takaisin minuun 24–48 tunnin sisällä, sikäli kuin sydämeni silti lyö hänen puolestaan. Uskoin häneen ja hän valmisti loitsun minulle ja mieheni soitti minulle juuri kun tohtori Osagiede sanoi. Hän vetoaa ja sanoi, että hän tarvitsee minut takaisin ja elämme nyt jälleen onnellisina viimeiset 9 kuukautta. Kaikkien siellä lukevien artikkelini, jotka tarvitsevat apua, tulee ottaa yhteyttä häneen ... Sähköposti: doctorosagiede75@gmail.com tai whatsapp and viber puhelinnumeroon +2349014523836

    ReplyDelete